Każdemu hodowcy zależy na tym, by osiągać jak najlepsze rezultaty i czerpać korzyści ze zwierząt. Jest to szczególnie ważne w przypadku bydła. Ogólnie bydło można podzielić na mięsne i mleczne. Bydło mięsne przeznaczone jest na rzeź, czyli hoduje się je na mięso wołowe.
Łączenie ze sobą krów i buhajów – przekazywanie najlepszych cech na potomstwo
Z kolei bydło mleczne to krowy, których zadaniem jest oddawanie jak największej ilości mleka. Okazuje się, że im lepszy dobrostan, warunki zoohigieniczne zwierząt, tym większa ich wydajność. Ale to nie wszystko – najwięcej cech zapisanych jest w genach zwierząt. Dlatego krzyżuje się bydło tak, by osiągać dobre efekty. Przykładowo: jeśli rolnik chce uzyskać cielę krowy, która w przyszłości będzie dawała dużo mleka, powinien inseminować taką krowę, która obecnie jest najlepsza w całym gospodarstwie i przekaże swoje geny potomstwu. Na tym polega krzyżowanie towarowe bydła – oczywiście to samo dotyczy bydła mięsnego. Tutaj większość cech przenoszona jest w linii samca. Oznacza to, że nasienie do inseminacji powinno pochodzić od buhaja, który jest dobrze zbudowany – ma sporo tkanki mięśniowej, z której powstaje najlepsze mięso wołowe. Obecnie są banki nasienia bydła, a nawet specjalnie stworzone katalogi, które pozwalają wybrać najlepsze zwierzęta. Są to zwierzęta nie tylko z Polski.
Można zdecydować się na zakup nasienia do inseminacji, które będzie pochodzić od byka z Belgii, Holandii, Niemiec, Norwegii, Szwecji, Słowacji, Czech i wielu innych krajów. W katalogach określane są wszelkie parametry buhajów, których nasienie znajduje się w banku. Wiadomo, że im lepsze parametry, tym nasienie będzie droższe, ale na pewno warto w nie zainwestować, bo jest to szansa na podniesienie rezultatów hodowlanych. Krzyżowanie najlepszych krów i buhajów z pewnością się opłaca.