Orientalna przyprawa z pięciu składników

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Od kiedy tylko sięgam pamięcią gotowałam i piekłam razem ze swoją mamą. Bardzo lubiłam obserwować i uczyć się od mamy technik gotowania. To jej zawdzięczam to, że moja pasja nie zniknęła wraz z biegiem lat.

Pięć składników do domowej przyprawy

przyprawa 5 smakówOd dziecka lubiłam eksperymentować. Wraz z mamą wyszukiwałyśmy nowe przepisy aby próbować różnych smaków. Obie bardzo lubiłyśmy kuchnie orientalną dlatego na naszych stołach często gościły dania z kuchni azjatyckiej. Kuchnia ta bowiem łączy ze sobą różne smaki często stojące po przeciwnych stronach. Miesza się zatem smak słodki z gorzkim czy ostrym. To czego jeszcze mnie mama nauczyła to robienie samodzielnie różnego rodzaju przypraw. Jako dziecko traktowałam zajęcie to jako zabawę i dodawanie magicznych proszków do siebie. Dziś wiem że samodzielnie wykonana przyprawa wzbogaca smak każdej potrawy. Mamy też możliwość Wyboru intensywności poszczególnych komponentów, przez co przyprawa może być bardziej łagodna lub ostra. Wykonywanie przypraw w domu jest banalnie proste. Moją ulubioną przyprawą orientalną jest przyprawa 5 smaków. By ją przygotować wystarczy cynamon, goździki, koper włoski, anyż. Niezbędny jest również pieprz syczuański. Najpierw musimy odmierzyć dokładnie wszystkie składniki. Na patelni prażymy koper oraz pieprz. Mielimy anyż i goździki po czym łączymy je z cynamonem. Gdy prażony koper i pieprz ostygnie mielimy go w młynku. Później mieszamy wszystkie składniki, przesiewamy i zamykamy w szczelnym naczyniu. Tak przygotowana orientalna przyprawa służyć nam będzie przez kilka dobrych miesięcy.

Wykonanie domowych przypraw nie jest wcale bardzo trudne, a może przynieść wiele satysfakcji. Dzięki takim przyprawom nasze potrawy mogą zyskać niepowtarzalny smak i aromat, którego próżno szukać w gotowych sklepowych potrawach lub mieszankach przypraw.