1-555-645-324 Monday - Sunday 10:00 - 22:00
Jakie powinno być wyposażenie sklepów mięsnych?

Jakie powinno być wyposażenie sklepów mięsnych?

Nie każdy sklep mięsny funkcjonuje we właściwy sposób. Może to wynikać na przykład z braku odpowiedniego wyposażenia. Jeśli na przykład asortyment chłodniczy jest zużyty albo niewłaściwej jakości, to wszystkie sprzedawane artykuły mogą się bardzo szybko psuć.

Wyposażenie sklepów mięsnych – wiele od niego zależy

towar z lady chłodniczejCzasami kwestia wyposażenia traktowana jest po macoszemu. Tymczasem, jeżeli nie podejdzie się z właściwą dbałością do asortymentu, to biznes szybko może zakończyć się bankructwem. Zwłaszcza w branży spożywczej konieczne jest, aby urządzenia i meble sprzyjały przechowywaniu żywności. Należy od czasu do czasu sprawdzać czy one dobrze działają. Dzięki temu uniknie się sytuacji, w której klient zakupi nieświeże pożywienie. Jedna bowiem taka sytuacja może podziałać już bardzo niekorzystnie na biznes, zwłaszcza jeśli chodzi o mały sklepik osiedlowy. Meble sklepowe spożywcze to wyposażenie specjalistyczne, które musi być naprawdę wysokiej jakości. Jednak nie tylko w nie trzeba wyposażyć sklep mięsny. Należy zadbać przede wszystkim o:

  • sprzęt chłodniczy,
  • meble sklepowe,
  • kasy fiskalne,
  • terminale płatnicze,
  • wyposażenie BHP

Jak już wspomniano, świeżość produktów to to, co zapewni dopływ wciąż nowej i nowej klienteli. Jeśli mięso będzie ponadto smaczne i nie będzie zawierało dużej ilości negatywnie wpływających na zdrowie substancji, to sukces jest prawie murowany. Ludziom coraz bardziej bowiem zależy na tym, aby zdrowo się odżywiać. By jednak tak było trzeba mieć w sklepie dobre lady chłodnicze. Zapewnią one właściwe warunki przechowywania mięsa, ale także jego dobrą ekspozycję. Warto zatem przy okazji zaznaczyć, że trzeba na bieżąco dbać o ich czyszczenie. Dzieci lubią bowiem dotykać przezroczystych szyb, kiedy idą z mamą po zakupy. Poza tym chłodziarki brudzą się także od wewnątrz. Pozostałości po uprzednio znajdujących się tam produktach żywnościowych nie wpływają pozytywnie na obecnie ułożone wędliny. Do zadań personelu musi więc należeć bieżące czyszczenie tych lad.

Spożywcze meble sklepowe

lady chłodnicze w sklepiePoza ladami oczywiście konieczne są inne meble, na których wisiały będą na przykład kiełbasy. Potrzeba także miejsca, na którym panie sprzedające będą mogły bez problemu kroić mięso i wędliny, obierać je i ważyć i pakować dla klientów. Oczywiście, nie może zabraknąć także mebli zapleczowych. Będą to na pewno meble metalowe, odporne na zniszczenia, bardzo trwałe i łatwe w czyszczeniu. W niejednym sklepie mięsnym znajduje się także komora chłodnicza w celu przechowywania większej ilości mięsa. Nieraz są to spore chłodnie zamykane na solidne drzwi chłodnicze. Chronią one przed zmianami temperatury. Wewnątrz nich nie powinno się nic psuć, jeżeli tylko towar będzie szybko „schodził z półek”. Meble to jednak nie wszystko. Trzeba zadbać o wyposażenie kasowe, które będzie pomagało w przeprowadzaniu transakcji sprzedaży. Dobrze przemyślany zakup posłuży na lata. Warto także przemyśleć wynajem terminali płatniczych. Coraz więcej osób bowiem z chęcią korzysta z możliwości płacenia kartą bankomatową albo nawet telefonem komórkowym. Dzięki wyposażeniu sklepu w terminal można zatem pozyskać więcej klientów. Nie zawsze bowiem ma się wypłacone pieniądze, a tak można dokonać zakupu wygodniej, nie martwiąc się o to. Poza tym konieczne jest, aby pracownicy przestrzegali zasad BHP i mieli zapewnione zawsze świeże rękawiczki ochronne. Nie mogą bowiem dotykać mięsa sprzedawanego klientowi gołymi rękami. Poza tym pracownicy powinni mieć także na nogach właściwe obuwie. Jest to spowodowane tym, że nawierzchnie w sklepach są często śliskie i gdyby nie odpowiednia podeszwa, łatwo można by się na nich poślizgnąć. Poza tym dobrze, kiedy buty zapewniają stopie dopływ powietrza, dzięki czemu nogi nie pocą się przez te osiem godzin pracy.

Komory chłodnicze – jakie wybrać?

komora chłodnicza w sklepieWspomnę jeszcze o komorach chłodniczych, ponieważ to podstawa w tego rodzaju sklepach. Podczas zakupu tych właściwych konieczne jest przede wszystkim zadbanie, aby miały silne agregaty chłodnicze. Od nich bowiem zależy czy temperatura wewnątrz komory będzie się utrzymywać na właściwym poziomie. Poza tym trzeba wybrać sprzęt wysokiej jakości. Najlepiej zapytać specjalistę o to, który sprawdzi się najlepiej do tej działalności.

 

 


Wartościowe źródła informacji związanych z tematem:

  • Dlahandlu.pl – portal internetowy poświęcony zagadnieniom handlowym
  • Technoblock Polska – strona internetowa firmy oferującej drzwi i komory chłodnicze
  • K.T.D. – witryna internetowa przedsiębiorstwa sprzedającego produkty marki tegometall i wanzl

Podsumowanie

Wyposażenie sklepów mięsnych to przede wszystkim całe zaplecze meblowo-sprzętowe, które zapewnia żywności odpowiednią świeżość. Poza tym trzeba oczywiście zadbać o odzież BHP, żeby pracownicy mogli przestrzegać przepisów w swojej pracy. Konieczne będą też urządzenia obsługujące sprzedaż. Najlepiej zawsze kierować się podczas wyboru funkcjonalnością, a nie tylko ceną.

Close Menu