W trosce o zdrowie naszych pociech, chcemy dostarczać im to co najlepsze. Staramy się, aby produkty, które codziennie spożywają były jak najlepszej jakości i dostarczały im jak największą ilość składników odżywczych niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju. Wysyłając je do przedszkola, ciężko jednak kontrolować nam co jedzą.

Żywność zdrowa to znaczy żywność ekologiczna?

Zdrowa żywnośćZanim odpowiemy sobie na wyżej zadane pytanie, warto najpierw wyjaśnić sobie terminy „zdrowa żywność” i „ekologiczna żywność”. Potocznie żywność zdrowa to produkty otrzymywane z surowców uzyskanych bez udziału środków ochrony roślin, nawozów mineralnych, regulatorów wzrostu roślin i biologicznie aktywnych dodatków paszowych. Natomiast żywność zwana ekologiczną przetwory oraz surowce, które zostały wyprodukowane zgodnie z zasadami rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego. Pojęcia te wydają się być identyczne, jednak istnieje jedna istotna różnica. Mianem „zdrowej żywności” możemy określić każdy produkt, gdyż nie ma specjalnych wytycznych ustalonych co do surowców i technik otrzymywania produktów z nazwą „zdrowa żywność”, natomiast nie każdy produkt możemy nazwać ekologicznym. Produkt możemy nazwać ekologicznym tylko wówczas jeśli gospodarstwo z którego pochodzą surowce oraz firma produkująca dany ekologiczny produkt ma wymagane przez UE certyfikaty. Tak więc, wszystkie płatki śniadaniowe, produkty z ograniczoną ilością cukru producenci mogą nazwać zdrową żywnością jako chwyt reklamowy.

Żywność ekologiczna pod lupą

Przyrządzanie ekologicznego posiłkuUstawa o rolnictwie ekologicznym została wprowadzona 8 sierpnia 2009 roku z wprowadzeniem drobnych zmian 5 grudnia 2014 roku. Podstawą ustawy jest aby wszystkie gospodarstwa ekologiczne nie używało w swej uprawie syntetycznych nawozów oraz chemicznych pestycydów, a chów zwierząt powinien opierać się na paszach uzyskanych we własnym gospodarstwie. Zasady obowiązujące w rolnictwie ekologicznym regulują dwa rozporządzenia:

  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008

Gdy kupujemy produkt ekologiczny mamy pewność, że minimum 95% jego składników musi być ekologiczne, oraz obowiązuje ścisła kontrole przy produkcji oraz otrzymywaniu surowców. Są więc to towary o wysokiej jakości, wszystkie informacje dotyczące jego uzyskania muszą być podane na etykiecie oraz nie każdy producent może umieścić na swoim artykule napis „żywność ekologiczna”. Ustalone w ustawie UE wymagania są minimalne. Bardziej rygorystyczne zasady są stosowane wśród producentów zrzeszonych w stowarzyszeniach prywatnych. W Polsce przykładem takie zrzeszenia jest „Ekoland”.

Przedszkola stosujące zdrową żywność w Bydgoszczy

Zajęcia w przedszkoluObecnie w szkołach coraz większą wagę przywiązuje się do poprawienia jakości żywności podawanej w stołówkach oraz sklepikach szkolnych. Jest to po części walka z coraz większą otyłością u dzieci oraz iście za modą na zdrową żywność. Również i w przedszkolach zaczęto stosować zasady stosowania ekologicznych oraz zdrowych produktów. Naciska się na stosowanie jajek, mleka i mięsa z farm ekologicznych. Zamiast jasnego pieczywa wprowadza się żytnie, będące bogatsze w błonnik. Również ryż i makaron zamieniany jest na ten zbożowy. Kanapki smaruje się masłem o dużej zawartości cukru niezbędnym dzieciom w okresie wzrostu. Zamiast słodkich deserów podaje się owoce, a słodkie soki zastępuje się wodą i kompotami. W obiadach przeważają warzywa i gotowane lub pieczone mięso. Dba się także o odpowiednie dostarczenie tłuszczu roślinnego będącego najlepszym źródłem energii. W Bydgoszczy menu opierające się na wartościowych produktach żywnościowych wprowadziły takie przedszkola jak: „Przedszkole nr 33”, „Królestwo Maciusia” i „Wesołe przedszkole”.

Jak to kontrolować żywienie w przedszkolu?

Prywatne przedszkoleJeżeli zależy Ci, aby Twoje dziecko prawidłowo się odżywiało, wybierz przedszkole które kładzie na to duży nacisk. Jeżeli nie ma miejsc w takim przedszkolu, możesz zapisać je do zwykłego i spróbować wprowadzić zmiany do grupy Twojego dziecka wraz zresztą rady rodziców, bądź po prosty sama przygotowywać posiłki dla swojej pociechy i dostarczać ją do przedszkola, takie rozwiązanie stosuje wiele mam alergików. Jednak pamiętaj, żeby dziecko chciało spożywać produkty ekologiczne, musi się nauczyć tego w domu, dlatego dbaj, aby kupować głównie produkty ze sklepów ekologicznych, lub pobliskich znajomych hodowli i upraw.

 


Ciekawe wiadomości związane z tematem można znaleźć na:

  • Dieta.pl – portal internetowy z poradami na temat zdrowego żywienia
  • Domek Jeżozwierza – strona internetowa przedszkola z Bydgoszczy
  • Freshandeco.com.pl – sklep internetowy ze zdrową żywnością i wyciskarkami soku

Podsumowując temat

Jeżeli masz możliwość najlepiej sama prowadź ogródek z warzywami i owocami, będziesz w 100% pewna co podajesz swojemu dziecku. Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa, zawsze czytaj etykiety produktów i wybieraj te najlepsze!