1-555-645-324 Monday - Sunday 10:00 - 22:00
Zioła aromatyczne do kuchni

Gotować każdy może, jednak nie każdy potrafi robić to dobrze. Niektórzy wolą zjeść coś w restauracji, bo tak jest szybciej, a inni mogą spędzać całe dnie w kuchni i szukać nowych smaków. Odpowiednie dodatki, sprawią że nawet mdłe danie nabierze wyrazu.

Z jakich ziół korzystamy w kuchni?  

zioła aromatyczneWłosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez świeżej bazylii, my Polacy natomiast powszechnie stosujemy pietruszkę, którą spotkamy na każdym placu targowym. Potrawy najlepiej smakują, kiedy są dobrze doprawione i nie chodzi tylko i pieprz i sól, a o zioła aromatyczne. Ich właściwy dobór sprawia, że dania nabierają charakterystycznego smaku, który na długo pozostaje w naszej pamięci. Pizza z dodatkiem świeżej bazylii i oregano smakuje wyśmienicie, bo przyprawy te doskonale się komponują z mozzarellą. W Polskiej kuchni nie może zabraknąć pietruszki, kopru, cz tymianku. Zioła doskonale poprawiają smak mięs duszonych, pieczonych i smażonych, dlatego są tak popularnie dodawane do marynat i sosów. We Francji powszechnie stosują rozmaryn, który możemy znaleźć nawet w słodkich deserach. Poza walorami smakowymi, zioła posiadają też właściwości zdrowotne. Pomagają na problemy żołądkowe, przyśpieszają trawienie, czy pobudzają apetyt. Poznanie ich smaku, zapachu i działania, znacznie nam ułatwi gotowanie. Zioła możemy kupować w formie roślin doniczkowych, lub suszone w szczelnie zamkniętych torebkach. Możemy też je samodzielnie zasadzić i trzymać w doniczce na oknie, lub balkonie, albo zasadzić w ogrodzie. 

Najczęściej stosujemy tylko listki roślin, ale niektóre zioła, jak na przykład tymianek, możemy w całości wykorzystać w kuchni. Zioła od wieków były znane ze swoich cennych wartości i już nasze babcie poza kuchnią stosowały je też na domowe dolegliwości.

Close Menu